Aynı güçte kombisi olan ve aynı büyüklükte iki farklı dairenin birinde radyatör boyut veya kapasiteleri diğerinden daha küçük ise bu durumda ilk daire 60°C kombi kalorifer suyu sıcaklığı ile evi 20°C sıcaklığa ulaştırırken, daha küçük boyutlu veya görünümü aynı olmakla birlikte daha düşük ısıl kapasiteye sahip ucuz bir radyatör kullanılan evde ancak 65°C veya 70°C ile ev ısıtılabilecektir. Bu da, daha fazla doğal gaz tüketimi ve sonuçta daha yüksek doğal gaz faturası anlamına gelir. Kombilerin evi 20°C’de tutması için, hava soğuduğunda kombinin ısıtma sıcaklığının arttırılması, hava ısındığında ise düşürülmesi gerekmektedir. Eğer, kullanıcılar kendilerini her koşulda garantiye almak için kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırırlarsa bu durumda daha ılık sıcaklıklarda kombi kalorifer suyu gereksiz olarak fazla ısıtılacak, ortam sıcaklığı 20°C’ın üzerine çıkacak ve böylece enerji kaybı yaşanacaktır. Kombi sıcaklığı düşük olursa, çok soğuk havalarda kombi gerekeli ısıyı üretemeyeceği için evde konfor sıcaklığı sağlanamayacaktır.
Bu durumda çözüm; kablolu oda termostatı kullanıyorsak, evin salonuna (yaşama mahalline) konulacak bir oda termostatı ile, kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırmaktır. Örneğin salonun 20°C olması isteniyorsa oda termostatı 20°C’ye ayarlanır. Kombi, oda 20°C’ye ulaştığında “on-off” çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır. Böylece kombi dış hava sıcaklığına bağlı olarak su sıcaklığını otomatik olarak düşürür veya yükseltir. Yani hava ısındığında kombiyi kısmak, soğuduğunda açmak artık gereksiz olur. Bir kablosuz oda termostatı kullanılması durumunda ise, oda termostatı herhangi bir mahalle sabit olarak bağlanmadığından, evinizin sadece salonunda değil siz nerede bulunuyorsanız oda termostatını da oraya götürmek suretiyle, kombinin o mahallin sıcaklığına göre çalışması sağlanmış olacaktır. Kullanılacak programlanabilir özellikli bir oda termostatı; evi istenilen gün ve zaman aralıklarında istenilen sıcaklıklarda sabit tutar.
Evin konfor sıcaklığını sağlayacak en düşük sıcaklıkta çalıştırılması esasıyla en ekonomik çalışan ve en az gaz faturası getiren kombi tipleri yoğuşmalı kombilerdir. Tam yoğuşmalı kombiler 50°C ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki gizli ısıyı yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 20-30 oranında, 50°C üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir. Bir evi örneğin 70°C kalorifer suyu sıcaklığı üreten konvensiyonel bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı ile, 50°C kalorifer suyu sıcaklığında ısıtmak için gereken miktar farklı olacağından radyatör seçiminde bu dikkate alınarak yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha geniş veya daha uzun radyatör kullanılmalıdır.
Uyurken kombi kalorifer suyu sıcaklığı kaç derece olmalı? Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15-18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir. Ancak ısı izolasyonu olmayan ya da yetersiz olan evlerde kombi gün sonunda kapatılırsa, ev gece boyunca çok ısı kaybedecek, hem sabah soğuk bir eve kalkılmış olunacak, hem de bu durumda evi tekrar konfor sıcaklığına getirmek için çok fazla yakıt harcanacaktır.
Sonuç olarak önerimiz, kombilerin gece tamamen kapatılmamasıdır. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanacak enerji, gece, evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok olacaktır. Yapılması gereken, yatarken kombinin kısılması ya da en ideali, programlanabilir bir kablosuz oda termostatı alınarak her şeyin onun kontrolüne bırakılması, böylece hem konforlu, hem de ekonomik çalıştırmanın sağlanmasıdır.